Programmeertalen

Een scripttaal is een programmeertaal die geschikt is voor het schrijven van scripts, kleine programmaatjes om veel voorkomende taken (bijv. systeembeheertaken) te automatiseren, of om een grote maar eenmalige taak te verrichten. Veelal hebben deze taken te maken met het verwerken van tekstbestanden. Scripttalen zijn over het algemeen high-level talen, en worden doorgaans geïmplementeerd door middel van een interpreter, omwille van snelheid en gemak bij het ontwikkelen.


De scripttalen komen voort uit de gewoonte uit de jaren '60 om een reeks commando's (een batch) op een ponskaart te zetten (bijvoorbeeld JCL). Bij latere, interactieve besturingssystemen (met een commandoregel) werden regelmatig uitgevoerde commandoreeksen opgeslagen in een bestand. Toen men inzag dat een dergelijk bestand in feite een nieuw programma was, voegde men constructies toe aan de commandotaal zoals conditionele uitvoering (if-then-else), lussen (while, for) en variabelen.


De shell van het besturingssysteem Unix (vanaf begin jaren '70) en taal SNOBOL zijn hier vroege voorbeelden van. Later (eind jaren '70) werd AWK ontworpen. Ook Rexx is begin jaren '80 als scripttaal ontworpen. Vanaf eind jaren '80 werd een scala aan scripttalen ontwikkeld, zoals Perl, Python, ColdFusion, Tcl en Ruby. Sommige van deze talen bleken ook buiten hun oorspronkelijke toepassingsdomein succesvol te zijn. In de jaren '90 werden verschillende scripttalen voor het Web ontwikkeld, bijvoorbeeld JavaScript, dat meestal in de browser draait, VBScript, dat meestal op de server draait, en talen als PHP die uitsluitend op de server draaien. Ze zorgen allemaal voor dynamiek en interactie op websites. De scripttaal JavaScript mag niet worden verward met Java, dat ook een programmeertaal is.


Nadat wij u wensen geinventariseerd hebben, wordt er een routing map met alle features gemaakt, om vervolgens de juiste taal voor u applicatie/script te kiezen. Heeft u een voorkeur voor bijv. ASP.NET of PHP, dan bouwen we u applicatie in deze taal. Natuurlijk kent elke taal haar voor- en nadelen. Daarom kiezen we pas nadat de routing map met features klaar is, de programmeertaal. Hierdoor bent u ten alle tijden op de hoogte van eventuele gebeurtenissen, zodat u niet achteraf verassingen komt te staan.