Uitleg Formaten

Advertorial
Een advertorial is een advertentie, vermomd als redactioneel artikel. Daardoor ontstaat er een ogenschijnlijk objectieve publicatie. Advertorials lijken meer nieuwswaarde te bevatten dan gewone advertenties. De redactionele opmaak suggereert dat. Maar de vormgeving mag niet identiek zijn aan die van de echte redactionele pagina's. De uiting moet herkenbaar zijn als advertorial en daarom eisen de vak- en publieksmedia ook dat er advertorial of advertentie in de publicatie staat. De typografie doet dus denken aan die van de redactionele pagina's, maar er moet meestal wel voor een ander lettertype en een andere kolombreedte en indeling gekozen worden. Voor plaatsing zal de betreffende bladredactie de advertorial eerst willen goedkeuren.

Veel bedrijfsbladen en nieuwsbrieven bestaan vrijwel alleen uit advertorials, testimonials en productnieuws. Testimonials zijn al dan niet gefingeerde interviews met klanten die verklaren waarom ze voor een bepaald merk en een bepaalde oplossing gekozen hebben en wat ze ermee doen. Wanneer die klanten uitsluitend met initialen aangeduid worden, is er waarschijnijk sprake gefingeerde interviews. Advertorials hebben veel gemeen met informercials. Een informercial is een commercial in een redactioneel jasje.

 LandingspaginaWat is een landingspagina?
Een landingspagina (ook wel bestemmingspagina genoemd) is pagina waar een bezoeker op terecht komt via bijvoorbeeld een banner of een zoekmachine opdracht. Het doel van een landingspagina is om zo optimaal mogelijk relevante informatie te tonen.

Meer rendement met een landingspagina
Zoekmachines zoals Google beoordelen landingspagina's op onderdelen zoals relevantie en originele inhoud. Aan de hand hiervan krijgt de landingspagina een kwaliteitsscore. Hoe hoger de score, hoe meer rendement!

GIF, Flash of Flash met Action Script?

(Animated) Gif
Een animatie welke gemaakt wordt op basis van verschillende, unieke, GIF plaatjes. Door deze achter elkaar te tonen ontstaat er beweging in het plaatje. Vergelijkbaar met het tekenen van een tekenfimpje waarbij de tekeningen ook snel achter elkaar worden getoond waardoor een bewegend beeld ontstaan. Des te meer plaatjes, des te vloeiender de animatie en des te groter het bestand. Wanneer men veel animatie in bijvoorbeeld een Banner wil kan men beter Flash gebruiken om zodoende de bestandsgrootte in toom te houden.


Flash
Voordeel van Flash is dat er op een eenvoudige manier banners gemaakt kunnen worden met meer interactie en meer animatie. Er hoeven niet, zoals bij een Animated GIF, aparte plaatjes gemaakt te worden. Het bestand is vaak klein te houden wat vaak belangrijk is bij het plaatsen van een banner. Een banner met een te groot bestandsformaat laad heel langzaam wat de website niet ten goede komt.

Actionscript
Actionscript is een scripttaal van Adobe (voorheen Macromedia) Flash. Door het gebruik van actionscript kunnen er (het woord zegt het al) acties worden toegevoegd aan animaties of filmpjes. Hierdoor kan men meer geavanceerde uitingen maken. Spelletjes die bijvoorbeeld met Flash zijn gemaakt bevatten allemaal actionscript.


Uitingen

Banner (heel en half)
De banner is een veel voorkomende advertentievorm op het internet. De banner is effectief in het realiseren van naamsbekendheid en branding doelstellingen; de attentiewaarde van de banner is door de positie bovenaan de pagina hoog, de bereiksopbouw is snel. De banner is ook goed inzetbaar ter ondersteuning van andere reclame uitingen online of op andere mediumtypen. Het soort boodschap dat geschikt is voor banners zijn korte teksten en incentives gecombineerd met een opvallende visual (logo of merknaam).


Button
De button is eveneens een bekende verschijningsvorm op het internet. De button is een spin-off van de banner in een kleiner formaat, die gemakkelijk te integreren is in de website. Het soort boodschap dat werkt in dit formaat is kort, commercieel en uitnodigend tot klikken.


Leaderboard
De leaderboard is een horizontale, paginabrede banner welke vanwege zijn vorm zeer opvallend is op de pagina met een hoge attentiewaarde voor de bezoeker. Door zijn grootte biedt hij veel creatieve mogelijkheden om de communicatie boodschap over te brengen. Ook streaming video content in een leaderboard formaat behoort tot de mogelijkheden.


Rectangle
De rectangle is een opvallende vierkante banner van groot formaat. De positie op de pagina en het formaat lenen zich uitstekend voor het communiceren van je boodschap, waarin ook streaming video of interactieve formulieren tot de mogelijkheden behoren. De rectangle is populair vanwege zijn attentiewaarde in of net onder een artikel of midden op de pagina tussen de (redactionele) content. Er zijn verschillende formaten rectangles, medium (300x250 pixels) en large (336x280).


Skyscraper
De skyscraper is een lange verticale, soms bijna paginagrote banner. Door de grootte en het verticale formaat is de attentiewaarde van de skyscraper hoog; ook bij het naar beneden scrollen op de pagina blijft deze uiting zichtbaar. De skyscraper is goed inzetbaar voor thema- en branding campagnes; de verticale vorm is voornamelijk geschikt voor animatie en visual-content.