Pirate Bay's browser omzeilt censuur maar onveilig

Torrentsite Pirate Bay heeft een eigen browser uitgebracht die internetfiltering omzeilt. De zogenaamde Piratebrowser maakt gebruik van enkele open source-pakketten in combinatie met de eigen configuratie-instellingen.


De combinatie van deze pakketten, bestaande uit een portable uitvoering van webbrowser Firefox, de proxy-toevoeging foxyproxy en de Vidalia-client voor anonimiseringsdienst Tor (The Onion Router), stelt de gebruiker in staat om internetcensuur te omzeilen.

Hierdoor kan men bijvoorbeeld de blokkade voor de Pirate Bay zelf, zoals deze in enkele landen geldt, opheffen. Dit software-pakket is nu voor het eerst uitgekomen voor Windows, maar krijgt direct kritiek te verwerken.

Security-onderzoeker Jacob Appelbaum (ook bekend als "IOerror") stelt dat de makers van de Piratebrowser de designdocumenten voor de Tor Browser-software niet hebben gelezen, "het lijkt onveilig", aldus dit kernlid van het Tor-ontwikkelteam. Een voormalig blackhat-hacker meldt dat er ook ads worden vertoond die kunnen leiden naar malware, weer een andere security-expert merkt op dat de browser privacy opoffert ten behoeve van prestaties.