Apple weigert medewerking NL-Alert

Het NL-alert is bedoeld om Nederlanders op de hoogte te brengen als er zich een noodsituatie voordoet. Iedereen krijgt dan een berichtje via zijn/haar mobiele telefoon. Hoewel cell broadcast in de VS al ondersteund wordt, weigert Apple echter medewerking te verlenen aan het Nederlandse systeem, ondanks meerdere verzoeken van minister Opstelten.

Na de eerste landelijke test van NL-Alert is gebleken dat het systeem nog niet goed werkt. Een aantal toestellen ondersteunt het systeem niet en sommige netwerken zoals T-Mobile en Vodafone waren er ook nog niet klaar voor. Deze partijen hebben echter allemaal hun medewerking toegezegd, alleen Apple blijft koppig weigeren.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie: "Apple kan het wel in Amerika, maar doet het niet in Europa of Nederland. Voor het waarom moet je echt bij Apple zijn, maar het is jammer. Cell broadcast is een standaard die nog volop in ontwikkeling is, maar daarvoor moeten we wel met z'n allen bewegen". Het ministerie geeft aan het hier niet bij te laten en wederom in gesprek te gaan met Apple..

Ondertussen wordt ook het systeem zelf nog verbeterd. Op 6 mei zal NL-Alert nog een keer getest worden.