Configuratiefout Google zorgt voor grote problemen

Door een configuratiefout van Google zelf, lagen allerlei services van Google afgelopen maandag bijna een half uur plat; Gmail en clouddiensten als Google Docs, Drive en Apps werden allemaal geraakt door de storing. Het relatief kleine, menselijke foutje zorgde voor een kettingreactie aan storingen en had zo grote gevolgen.

Door de configuratiefout moest noodgedwongen het dataverkeer met en tussen Google diensten afgeknepen worden. Hierdoor werd de synchronisatieserver, die fouten moet oplossen, van Google overbelast omdat vele Google Chrome browsers in reactie op de storing daar gebruik van wilden maken. Dit leidde tot een DDoS-aanval. Een DDoS-aanval is een 'distributed denial of service' in dit geval onbedoeld. Daarop kneep Google deze overvloedig toestroom aan data naar de betreffende server af, dit zorgde weer voor het crashen van alle browsers omdat zij het contact met het moederschip kwijt waren.

Het afknijpen van het overvloedige dataverkeer heeft het programmeerfoutje in Google wel aan het licht gebracht. Dat is een positief punt want Google heeft inmiddels passende maatregelen genomen zodat zo’n samenloop van storingen niet nog een keer voor kan komen. Hoewel de oorzaak dus is gevonden, gaat het onderzoek nog wel verder door.