Computerkraker beland in spamfilter bij chantagepoging

Het uitzendbureau Accord heeft ‘geluk’ gehad toen het mailtje van een kraker tijdens een afpersing, waarbij hij een databestand dreigde openbaar te maken, in de spamfilter van het bedrijf terecht kwam. Het bedrijf kon daarom niet antwoorden op de eis van de kraker om 10.000 euro over te maken. Zou Accord dit niet doen, dan zou de kraker het gegevensbestand dat hij te pakken had gekregen openbaar maken.


Toen hij niets van Accord vernam voerde hij zijn bedreiging uit. Pas toen werd bij Accord bekend dat iemand geprobeerd had om hen af te persen. Het bleek echter een al jaren oud bestand te zijn, waarvan een groot gedeelte al niet meer correct was. Adressen en telefoonnummers waren bij veel mensen die in dat bestand stonden al veranderd, soms toe meerdere malen toe.


Accord heeft zoveel mogelijk mensen uit het bestand proberen te bereiken om te melden wat er was gebeurd. Omdat veel gegevens al niet meer klopten is dat niet bij iedereen gelukt. Accord heeft onmiddellijk maatregelen genomen om een dergelijke inbraak in de toekomst onmogelijk te maken. De autoriteiten zijn inmiddels op de hoogte gesteld van deze chantagepoging en doet onderzoek hierna.