Seconde doet grote websites de das om

De lengte van één zonnedag (de tijd tussen twee opeenvolgende hoogste standen van de zon) is niet constant en is ook niet precies 24 uur. Daarom wordt de lengte van één dag, berekend door het gemiddelde te bereken van alle zonnedagen van één jaar. Dit gemiddelde is iets meer als 24 uur. Daarom moet er elk anderhalf jaar een schrikkelseconde worden ingelast. De Wereld Atoom Klok, waar veel computers hun systeemtijd vandaan halen, werd afgelopen zondag dan ook 1 seconde bijgesteld, een zogenaamde schrikkelseconde.


Toen bleek dat niet alle computersystemen hierop berekend waren. Met name systemen die op Linux draaien en sommige Java-apps waren hier niet op voorbereid. Het is wel mogelijk hierop te anticiperen door de seconde over de dag heen uit te smeren. We noemen dat dan een “Leap-smear.”


Een aantal ondernemingen zoals Google hebben dit gedaan en hadden daarom ook geen last van die éne seconde. Anderen, die zich hierop niet hadden voorbereid kwamen tot de ontdekking dat hun servers uitvielen, waardoor diverse websites, zoals Foursquare en Reddit, niet langer in de lucht waren. De Amerikanen zouden graag van die ene extra seconde afwillen, maar de Engelsen willen deze juist handhaven.