Facebook-phone voor 2013

Het is nog even wachten, maar in 2013 mogen we ons verheugen op de komst van de allereerste facebook-phone.

De New York Times meldt dat Facebook verscheidene ingenieurs heeft aangeworven om het design van hun eigen smartphone op te zetten. Bovendien zijn vele van deze werknemers weggekaapt bij Apple, omwille van hun ervaring met de ontwikkeling van de iPhone en de iPad.

De melding van een Facebook-phone is niet nieuw en er circuleerden al jaren geruchten dat het er vroeg of laat van zou komen. In 2010 nog werden de plannen voor een eigen smartphone opgeblazen omdat ze toen niet haalbaar bleken. Dit keer lijkt het er dus wel van te komen.

Facebook lijkt hiermee te realiseren dat het iets moet ondernemen om niet zomaar een app te worden op andere mobiele platformen. Om dit te vermijden moet Facebook indringen tot in de kern, en zelfs het besturingssysteem, van de smartphone. Een eigen smartphone geeft Facebook hiertoe vrij spel.

Toch plaatsen experts vraagtekens bij de plannen van Facebook. Zo stelt Hugo Fiennes, een ingenieur die nog voor iPhone heeft gewerkt dat je niet zomaar in de ontwikkeling van een smartphone kan springen. Facebook heeft ervaring aan de software kant, maar technisch gezien is een smartphone veel complexer.