Boeing maakt militaire Android

De Android-toestellen zijn bezig aan een grote opmars. Marktleiders op dat gebied zijn HTC, LG en Samsung, maar Boeing wil nu ook een plekje vrijvechten. Vliegtuigbouwer Boeing gaat echter geen gewone Android voor consumenten maken, maar een heus ‘military grade’ toestel.


Een military grade-toestel moet natuurlijk aan andere eisen voldoen dan een consumententoestel; het moet sterk zijn en veiliger dan veilig. Geheime diensten en defensie willen niet dat Jan en Alleman mee kunnen luisteren. Daarom moet het toestel de data en gesprekken die ermee uitgewisseld worden versleutelen.

Nou staat Android niet echt bekend om zijn veiligheid en veel apps bevatten malware en zijn geïnfecteerd. Toch hoeft dat geen proboeem te zijn, want het is niet waarschijnlijk dat defensiemedewerkers gebruik zullen maken van apps. Boeing kiest juist voor Android vanwege het grote gebruiksgemak en het open source platform. Dat platform leent zich uitstekend voor de specifieke eisen van de Boeing Secure Information Group (BSIG). Deze eisen richten zich met name op de beveiliging van het toestel en zijn uiteraard prijzig. De kosten van een vergelijkbaar toestel liggen tussen de 15.000 en 20.000 dollar. BSIG laat nog niet weten hoeveel de Boeing Phone zal gaan kosten.

Naar alle waarschijnlijkheid komt het toestel aan het eind van dit jaar beschikbaar.