Kans op cyberwar of cyberterreur is klein

Uit een onderzoek door de AIV (Adviesraad Internationale Vraagstukken) en de CAVV (Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken) blijkt dat de kans op een cyberwar maar klein is. Het onderzoek is gedaan omdat men meer inzicht wilde krijgen in alle aspecten rond digitale oorlogsvoering.

De secretaris van de commissie Digitale Veiligheid, Arjan Uilenreef, zegt: “de kans op cyberoorlog vinden wij niet realistisch”. In geval van oorlog zijn gerichte bommen veel effectiever, bovendien moet je om via digitale weg een dreiging te vormen hele goede software hebben. Terroristen gebruiken ook bijna nooit digitale aanvallen, maar maken wel volop van het net gebruik voor propagandadoeleinden en om mensen te recruteren.

Uilenreef is van mening dat men in Nederland de prioriteit moet geven aan het beveiligen van onze eigen systemen en ten tweede moet men zich richten op het vergroten van de digitale kennis van de inlichtingsdiensten. Online spionage vormt namelijk een veel grotere dreiging.

 

Cybercommando

Vanaf 2015 krijgt het Nederlandse leger een Cyber Commando dat vooral een defensieve taak zal krijgen. Bij de opzet van het commando worden de conclusies van het onderzoek waarschijnlijk grotendeels overgenomen. Binnen drie maanden moet de overheid op de conslusies van het onderzoek reageren.