SOPA wetsvoorstel; pure censuur

Vandaag is de dag van de internetprotesten tegen het antipiraterijwetsvoorstel, de veelbesproken “Stop Online Piracy Act”. Wikipedia laat haar Engelstalige site op zwart gaan vandaag om tegen de SOPA wet te protesteren en Google in de VS legt een zwart vlak over haar logo.

Er is grote ophef over SOPA want het geeft meer dan slechts de mogelijkheid tot een DNS-blokkade; velen zijn van mening dat het de deur openzet voor grootschalige censuur. Maar wat houdt het antipiraterijwetsvoorstel nou eigenlijk in?

Over het paard getild.

De bedoeling is dat het makkelijker wordt illegale content en schenders van auteursrechten en merkenrechten aan te pakken. Tot nu toe kunnen de rechtenhouders naar de rechter stappen voor een zogenaamde 'takedown notice'. De content moet dan verwijderd worden, maar de tegenpartij kan wel bezwaar aantekenen en zal dan door de rechter worden gehoord.

Met SOPA verandert dat; de gedupeerde kan dan meteen, dus buiten de tegenpartij om, naar de produreur-generaal gaan die vervolgens met een gerechtelijk bevel de internetserviceproviders dwingt de bewuste site te blokkeren. De tegenpartij is dan nog niet op de hoogte gesteld.

En daar blijft het niet bij; alle internetbedrijven die op de één of andere manier bij de gewraakte site betrokken zijn, worden benaderd. Zo moet Google bijvoorbeeld alle verwijzingen naar de site uit de zoekmachine filteren en Visa en PayPal moeten betalingsverkeer voor de site blokkeren.